Vloga MLOps pri zagotavljanju kakovosti napovednih modelov - Lahovnik, Zala; Vrbančič, Grega; Podgorelec, Vili (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Z razvojem umetne inteligence in strojnega učenja ter vse pogostejšo integracijo v programske rešitve, postaja eden izmed ključnih vidikov zagotavljanje zanesljivosti in kakovosti napovednih modelov strojnega učenja. Kljub napredku se številni projekti, ki vključujejo inteligentne komponente soočajo z neuspehi zaradi pomanjkljivega testiranja in neustrezne integracije v produkcijska okolja. Pogosti razlogi za neuspeh vključujejo slabo integracijo modelov v informacijske sisteme, pomanjkljivo testiranje in odsotnost sistematičnega nadzora kakovosti modelov. Ključno vlogo pri uspešnosti modelov ima kakovost vhodnih podatkov – napačni, nepopolni ali pristranski podatki zmanjšajo robustnost napovedi in posledično zaupanje uporabnikov. Pomemben izziv predstavlja tudi pojav spremembe porazdelitev vrednosti podatkov, ki lahko vodi v postopno degradacijo modela. Te izzive naslavlja MLOps pristop, ki združuje pristop DevOps z značilnostmi razvoja in upravljanja napovednih modelov strojnega učenja. MLOps omogoča avtomatizacijo, ponovljivost, transparentnost in nadzor celotnega življenjskega cikla napovednih modelov. Ključni gradniki vključujejo verzioniranje podatkov in modelov, validacijo, avtomatizirano ponovno učenje ter sprotno spremljanje uspešnosti delovanja v produkciji. V prispevku so ti vidiki osvetljeni skozi študijo primera Airly platforme, ki predstavlja celovit primer MLOps podpore.