Kibernetska obramba prihodnosti: inteligentni agenti z močjo velikih jezikovnih modelov - Dugonik, Jani; Novak, Damijan (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
V prispevku predstavljamo razvoj simulacijskega okolja za preučevanje kibernetskih napadov in obrambnih strategij z uporabo inteligentnih agentov, podprtih z velikimi jezikovnimi modeli. Okolje omogoča realistično simulacijo napadov, kot je spletno ribarjenje, kjer napadalni agenti generirajo prepričljiva sporočila, obrambni agenti pa jih analizirajo in zaznavajo znake prevare. Takšna interakcija omogoča varno testiranje v nadzorovanem okolju ter prispeva k razumevanju učinkovitosti obrambnih mehanizmov, izboljšanju algoritmov za zaznavanje prevar in izobraževanju uporabnikov o sodobnih kibernetskih grožnjah.