Zip & Go: Samodejno nameščanje z zabojniki v produkcijo - Praznik, Boštjan; Maleš, Nejc (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
ZIP & GO predstavlja svež in praktičen pristop k dinamičnemu posodabljanju Node.js mikrostoritev v produkcijskem Docker okolju – brez potrebe po ustavitvi storitev ali ponovni gradnji zabojnikov. Namesto klasičnih, pogosto zapletenih CI/CD postopkov, omogoča ta rešitev preprost vnos nove funkcionalnosti z ZIP paketom, ki se samodejno razpakira znotraj zabojnika in sproži vnovični zagon aplikacije z novo vsebino. Z uporabo preizkušenih tehnologij, kot so Node.js, PM2 in Docker, rešitev ponuja visoko modularnost, zanesljivost in izjemno hitro implementacijo sprememb brez izpada storitev. Sistem je zasnovan za ekipe, ki potrebujejo učinkovito, robustno in dolgoročno vzdržno strategijo za upravljanje mikrostoritev. Članek skozi konkretne primere, konfiguracije in skripte pokaže, kako lahko z nekaj vrsticami kode in pravim arhitekturnim pristopom bistveno poenostavimo produkcijsko upravljanje aplikacij.