Izkušnje uporabe podatkovnih zbirk časovnih vrst v Elektro Ljubljana - Dolenc, Tomaž; Maksimović, Daniela (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
V zadnjem desetletju smo priča izjemnemu razvoju tehnologij interneta stvari (Internet of Things – IoT). Uporaba IoT naprav in pametnih števcev je v celotnem energetskem sektorju (in širše) povzročila ekspanzijo podatkov, ki se jih lahko pridobiva v skoraj realnem času iz različnih merilnih naprav, ki so na voljo in so instalirani neposredno pri končnih odjemalcih in/ali na samem omrežju oziroma v našem primeru na distribucijskem energetskem omrežju DO, ki je v upravljanju na Elektro Ljubljana. Infrastrukture za zbiranje, prenos, shranjevanje in obdelavo ogromnih količin podatkov se spreminja z uvedbo novih tehnologij na področju vele podatkov in sledi tehnološkim trendov. Na Elektro Ljubljana smo primerjali različne odprtokodne podatkovne zbirke časovnih vrst in primerjali njihove lastnosti. V tem članku bomo predstavili naše izkušnje pri zbiranju, prenosu, shranjevanju in obdelavi ogromnih količin podatkov iz merilnih naprav v našem omrežju. S pomočjo primerjalnih testiranj smo pokazali, da je ClickHouse ena najhitrejših analitičnih baz podatkov na trgu, pri čemer se je v realnih primerih uporabe skozi leta pokazalo znatno izboljšanje zmogljivosti pri izvajanju tipičnih poizvedb.