Uporaba javanske knjižnice za velike jezikovne modele - Krajnc, Andrej; Ambrožič, Vojko; Štok, Bojan (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Veliki jezikovni modeli omogočajo, da običajnim aplikacijam dodamo funkcionalnosti umetne inteligence. Pametni asistenti z uporabo orodij omogočajo, da veliki jezikovni model preko povratnega klica pokliče poslovno metodo v aplikaciji. V javanskem okolju je najbolj priljubljena knjižnica Langchain4j. S pomočjo Langchain4j lahko uporabimo različne implementacije velikih jezikovnih modelov (OpenAI, Ollama, JLama ...), ne da bi nam bilo treba spreminjati programsko kodo. V prispevku bomo podrobneje predstavili knjižnico Langchain4j in Quarkusovo razširitev Quarkus Langchain4j, ki uporabo knjižnice Langchain4j še bolj poenostavi, saj omogoča deklarativno uporabo knjižnice večinoma le z uporabo anotacij. Tako lahko hitro razvijamo nove funkcionalnosti. Podobni pristop uporablja Spring AI v aplikacijah SpringBoot. Pametnega asistenta COBISS, ki smo ga predstavili lani, smo nadgradili z uporabo knjižnice Langchain4j. Tako je precej ponavljajoče se kode odpadlo. Na kratko bomo predstavili tudi ogrodje Quarkus, ki omogoča zelo hiter zagon aplikacij in je konkurenčno ogrodjema Spring in Jakarta EE.