Protokol MCP - Kako povezati obstoječe aplikacije in agente - Šumak, Jani (OTS 2025 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 28. konference, Maribor, 3. in 4. september 2025, 2025)
Novembra 2024 je družba Anthropic, najbolje poznana po razvoju skupine velikih jezikovnih modelov (angl. Large Language Models, v nadaljevanju LLM) po imenu Claude, objavila odprti protokol za modelni kontekst (angl. Model Context Protocol, v nadaljevanju protokol MCP). K sodelovanju so kmalu pristopili tudi drugi razvijalci in ponudniki rešitev, ki se poslužujejo velikih jezikovnih modelov, med drugim Google in OpenAI. Temeljni namen protokola je standardizacija interakcije med LLM aplikacijami (angl. LLM application) ter zunanjimi podatkovnimi viri in orodji. Protokol se osredotoča na vprašanje, kako velikim jezikovnim modelom in LLM aplikacijam podati kakovosten kontekst s pomočjo katerega lahko generirajo boljše rezultate ali izvajanje aplikacije (agenti). V uvodu bomo povzeli delovanje velikih jezikovnih modelov in izpostavili nekatere pomanjkljivosti. Na to bomo pregledali rešitve, ki naslavljajo enake ali podobne težave kot protokol MCP. Po uvodnem delu se bomo posvetili protokolu MCP. Prispevek bomo zaključili s prikazom konkretni implementaciji protokola MCP in primerov uporabe.