Izvršba s pametno pogodbo (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Prisilna izvršba je skrajni način izterjave dolga, ki temelji na izvršljivih listinah, bodisi verodostojnih listinah bodisi izvršilnih naslovih. Izvršilni postopek je urejen v Zakonu o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) in se praviloma začne na predlog upnika. Verodostojne listine, kot so fakture, menice in izpiski iz poslovnih knjig, omogočajo poenostavljen postopek izterjave, medtem ko pogodba sama po sebi ni verodostojna listina. Postopek izvršbe se izvaja pred okrajnim sodiščem, ki izdaja sklepe, na katere lahko dolžnik vloži ugovor. Izvršilni naslov je kvalificirana listina, kot so sodne odločbe ali notarski zapisi, ki omogočajo neposredno prisilno izterjavo dolgov.