Kubernetes v omrežjih z omejenim dostopom (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Namestitev aplikacij na Kubernetes je preprosta, kadar imamo dostop do javnih ali privatnih registrov. Vendar se pri upravljanju Kubernetes gruče v omrežjih z omejenim dostopom pojavljajo izzivi. Kubernetes uporablja zabojnike, Helm chart-e in druge artefakte, ki jih med delovanjem pridobiva iz internetnih in privatnih registrov. Te artefakte moramo zagotoviti tudi v omrežjih z omejenim dostopom. Pri vzdrževanju več identičnih Kubernetes gruč v takšnih omrežjih se soočamo s problemom sledenja verzij aplikacij in njihove konfiguracije. V članku je predstavljen način namestitve aplikacij na Kubernetes gruče v omrežjih z omejenim dostopom. Prikazana je rešitve za prenos zabojnikov in Helm chart-ov v takšna okolja ter kako lahko brez centralnega sistema za verzioniranje zagotovimo deklarativno namestitev aplikacij. Poudarek je tudi na varnostnem pregledu vseh komponent rešitve in natančnemu sledenju in upravljanju vseh komponent našega sistema, kar je ključno za zanesljivo in ponovljivo namestitev rešitve na različna okolja.