Preizkušeni pristopi pri upodabljanju spletnih aplikacij na strežniku (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
V prispevku predstavljamo, kakšne prednosti prinaša upodabljanje spletnih aplikacij na strežniku (ang. Server-Side Rendering, v nadaljevanju SSR) v nasprotju s prikazovanjem pri odjemalcu (ang. Client-Side Rendering, v nadaljevanju CSR). SSR je tehnika spletnega razvoja, pri kateri strežnik ustvari celotne strani, prilagojene za vsako zahtevo uporabnika, in jih dostavi brskalniku uporabnika. Ta pristop ponuja mnogo prednosti, vključno s hitrejšim začetnim nalaganjem strani, izboljšano optimizacijo za iskalnike in boljšo zmogljivostjo na napravah z manjšo procesorsko močjo. V uvodu bomo izpostavili, s kakšnimi težavami se srečujemo kot razvijalci spletnih aplikacij s prikazovanjem pri odjemalcu in kako bi se jih lahko lotili z uporabo spletnih aplikacij na strežniku. Podrobneje bomo predstavili, kaj je SSR, in pregledali ogrodja, ki jih lahko uporabimo za generiranje vsebine spletnih aplikacij na strežnikih, kot sta Remix in Next.js. Na praktičnem primeru bomo prikazali rezultate posameznih metrik, ki so relevantne pri prikazovanju, nalaganju in delovanju spletne aplikacije. Prispevek zaključimo z razmišljanjem o časovnih, prostorskih in omrežnih obremenitvah, ki jih prinese razvijanje dotičnih spletnih aplikacij.