Izzivi pri prenovi spletne aplikacije za iskanje knjižničnega gradiva (OTS 2024 Sodobne informacijske tehnologije in storitve: Zbornik 27. konference, 2024)
Zasnova obstoječe aplikacije za iskanje gradiva v knjižnicah, imenovane COBISS+, je stara že 10 let. Lani smo se odločili za arhitekturno prenovo aplikacije. Glavna arhitekturna sprememba je, da namesto JSF, jQuery in JavaScript za gradnjo uporabniškega vmesnika uporabljamo ogrodji React in Next.js, na strežniški strani pa smo zamenjali Java EE 8 z Jakarta EE 10. V prispevku smo opisali izzive pri prehodu iz JSF/JavaScript na React/Next.js ter migraciji iz Java EE na Jakarta EE. Največ pozornosti smo namenili temu, kako smo v novi generaciji aplikacije reševali probleme glede robustnosti aplikacije, da se lažje odzovemo v primeru povečanega števila zahtev ali napada in v primeru, da mikrostoritve, ki jih aplikacija uporablja, niso dostopne, so preobremenjene, ali pa ne delujejo pravilno. V ta namen smo uporabili knjižnico Fault Tolerance, ki je del specifikacije MicroProfile. Predstavili smo primere uporabe razredov Timeout, Bulkhead, Retry, CircuitBraker in Fallback. Predstavili smo tudi praktično uporabo knjižnice OpenTracing, ki je del specifikacije MicroProfile in nam omogoča lažje sledenje med klici različnih mikrostoritev.