Normativni okvir odprtih podatkov javnega sektorja - Kos, Marjan; Kukavica, Jaka; Damjan, Matija; Strojan, Lucija; Štemberger Brizani, Katja (Odprti podatki kot pospeševalec družbenih, okoljskih in gospodarskih inovacij – priložnosti in izzivi, 2026)
Poglavje obravnava pravno ureditev na področju odprtih podatkov, prostorskih informacij in neosebnih podatkov v pravu Evropske unije, kot jo vzpostavljajo Uredba 2018/1807, Direktiva 2019/1024 in Direktiva INSPIRE. Predstavljene so njihove ključne materialnopravne rešitve, cilji ter izbrana vprašanja razlage posameznih določb, pomembna za razumevanje obveznosti držav članic. Poseben poudarek je namenjen njihovim pravnim učinkom v slovenskem pravnem redu ter vprašanjem nacionalne implementacije, vključno z izbranimi ustavnopravnimi vidiki. Poglavje osvetli tudi razmerje obravnavanih aktov do drugih pravnih virov EU s področja podatkov, zlasti varstva osebnih podatkov in novega evropskega okvira upravljanja podatkov.