Sustainable Hospitality: The Zero – Waste Approach of Ribno Alpine Resort - Crnogaj, Katja; Gajšt, Nataša (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2024, 2024)
Ribno Alpine Resort je prvi certificirani hotel z ničelnimi odpadki v Sloveniji, ki izpostavlja inovativen pristop k trajnostnemu razvoju v hotelski industriji. Politika ničelnih odpadkov hotela se osredotoča na zmanjševanje nastajanja odpadkov s kompostiranjem, recikliranjem in zmanjševanjem uporabe materialov za enkratno uporabo. Ta študija primera preučuje korake, ki jih je Ribno Alpine Resort sprejel za pridobitev certifikata o ničelnih odpadkih, ter vpliv njegovih trajnostnih praks na operativno učinkovitost, zadovoljstvo gostov in ohranjanje okolja. Poleg tega obravnava izzive, s katerimi se sooča hotel, vključno z iskanjem trajnostnih materialov in obvladovanjem stroškov, ter strategije za reševanje teh izzivov. Primer ponazarja ekonomske, okoljske in družbene koristi pristopa ničelnih odpadkov ter prikazuje njegov potencial kot ponovljiv model za druga podjetja v hotelski industriji. S preučevanjem poti Ribno Alpine Resort ta primer nudi dragocene lekcije za podjetja, ki so zavezana k zmanjšanju svojega okoljskega vpliva ob ohranjanju visokih standardov storitev.