Odprti podatki kot strateški vir za podjetja - sistematični pregled literature - Blatnik, Staša; Pucihar, Andreja; Čelik, Nejc; Lenart, Gregor (Odprti podatki kot pospeševalec družbenih, okoljskih in gospodarskih inovacij – priložnosti in izzivi, 2026)
Za obstanek na trgu se morajo podjetja neprestano razvijati ter se prilagajati vse bolj specifičnim potrebam strank. Eden izmed virov, ki lahko spodbudijo poslovno dejavnost in inovacije v podjetjih, so odprti podatki. S sistematičnim pregledom literature o uporabi odprtih podatkov v podjetjih smo prepoznali znanstvene publikacije, ki smo jih razvrstili v osem tematskih sklopov: modele, ustvarjanje vrednosti, spodbude in ovire, uporabnike, kakovost, portale, razdelitev raziskav in vpliv odprtih podatkov. Rezultati kažejo, da raziskave poudarjajo potencial odprtih podatkov za inovacije, optimizacijo procesov, preglednost in razvoj novih poslovnih modelov, a hkrati opozarjajo na izzive nizke kakovosti podatkov, pomanjkanja standardizacije, razdrobljenosti virov in omejenih zmogljivosti podjetij. Kljub dokazanim pozitivnim učinkom na gospodarstvo in demokratične procese ostaja vprašanje, kako sistemsko spodbujati uporabo podatkov. Za razvijanje praktičnih in teoretičnih usmeritev, ki bodo podjetjem omogočile boljše izkoriščanje tega poslovnega potenciala, bodo ključne nadaljnje raziskave, za katere v tem delu povzemamo temeljno teoretično podlago.