Primeri uporabe odprtih podatkov v Sloveniji - Marolt, Marjeta; Vidmar, Doroteja; Lenart, Gregor (Odprti podatki kot pospeševalec družbenih, okoljskih in gospodarskih inovacij – priložnosti in izzivi, 2026)
Poglavje povzema razvoj odprtih podatkov v mednarodnem in slovenskem kontekstu, s poudarkom na njihovi vlogi pri spodbujanju transparentnosti, inovacij in izboljšavah javnih storitev. V Sloveniji se odprti podatki vse bolj uveljavljajo prek nacionalnega portala OPSI in programov financiranja, ki spodbujajo razvoj tega področja. To je omogočilo nastanek številnih primerov dobre prakse, kot so Atlas okolja, Zemljevid mobilnosti, Zdravniki Sledilnik, Promet.si, Parlameter, Avtolog, Statist, eVineyard in Turizem dnevno. Ti prikazi ponazarjajo uporabo odprtih podatkov na različnih področjih, kot so mobilnost, zdravstvo, okolje, kmetijstvo, turizem, nepremičnine in energetika. Kljub številnim dobrim praksam se Slovenija sooča z izzivi neenotne kakovosti podatkov, pomanjkanja standardov in nizke uporabe odprtih podatkov v gospodarstvu. Za učinkovitejšo izrabo odprtih podatkov je nujno izboljšati digitalno infrastrukturo, pravno usklajenost in ozaveščenost uporabnikov. Z ustreznim pristopom lahko Slovenija doseže višjo stopnjo digitalne preobrazbe ter poveča konkurenčnost svojega gospodarstva na globalni ravni.