Metodologija za kvalitativno vrednotenje odprtih podatkov in pregled podatkovnih zbirk na portalu OPSI - Juvan, Jure; Žnideršič, Klara; Marolt, Matija; Pesek, Matevž (Odprti podatki kot pospeševalec družbenih, okoljskih in gospodarskih inovacij – priložnosti in izzivi, 2026)
Glede na hitro naraščajočo količino odprtih podatkov in dejstvo, da so ti široko dostopni, je pomembno, da so podatki ne le dostopni, temveč tudi dosegajo primerno kakovost za nadaljnjo uporabo. Ta je namreč ključna za zagotavljanje pravilnih, uporabnih in zanesljivih rezultatov, zato je pred ponovno uporabo smiselno oceniti, v kakšnem stanju so podatki. V ta namen smo razvili metodologijo za kvalitativno vrednotenje odprtih podatkov, pri čemer smo elemente metodologije izbrali na podlagi pregleda obstoječih raziskav in pristopov k vrednotenju kakovosti podatkov. Pristop, ki ga predlagamo, ni specifično prilagojen posameznim strokovnim področjem, temveč vključuje splošne kazalnike kakovosti, ki omogočajo široko uporabnost metodologije. V okviru ciljnega raziskovalnega projekta smo metodologijo prilagodili uporabi na portalu Odprtih podatkov Slovenije (OPSI), s čimer želimo spodbuditi uporabo slovenskih odprtih podatkov na različnih raziskovalnih in poslovnih področjih.