Sustainability in Geographical Education (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Raziskava Trajnostnost v geografskem izobraževanju se osredotoča na kvantitativno in kvalitativno analizo učnih nalog, ki sledijo načelu trajnostnosti, v vzorcu učnih gradiv za pouk geografije v osnovnih in srednjih šolah. Kvantitativna analiza je pokazala, da je delež učnih nalog, ki zasledujejo načelo trajnostnosti v srednješolskih učnih gradivih višji v primerjavi z osnovnošolskimi učnimi gradivi. Kvalitativna analiza je pokazala, da učne naloge, ne glede na starost udeleženih v izobraževalnem procesu, neenakomerno razvijajo ravni transformativnega učenja za trajnostnost oz. zelenih kompetenc, pri čemer je v analiziranih učnih nalogah najbolj zastopana raven sprejemanja kompleksnosti v trajnostnosti, najmanj pa sta zastopani raven zamišljanja trajnostnih prihodnosti ter raven ukrepanja za trajnostnost. Kljub temu, da se trajnostni vidiki že sedaj tako v bazični znanosti kot pri pouku geografije prepletajo z različnimi geografskimi učnimi vsebinami, je mogoče zaznati, da so v geografskem izobraževanju razvojne priložnosti, zlasti v smer ukrepanja za trajnostnost.