Strategies for Creating Visual Symbols in Preschool Children (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
Otroci v predšolskem obdobju ne rišejo tega, kar vidijo, ampak to, kar o predmetu, ki ga želijo narisati, vedo. Tem risbam pravimo simboli. V raziskavi preučujemo, kako ti simboli nastajajo. Za potrebe raziskave smo motive, ki jih otroci med risanjem pretvarjajo v simbole, razvrstili v tri kategorije. Pripravili smo vizualne primere izbranih motivov in na podlagi njih izvedli likovne dejavnosti. Ugotovili smo, da je na risanje spontano razvitih simbolov, npr. hiša, človek, žival ali rastlina, težko vplivati z neposrednimi vidnimi vtisi. Podobno je s simboli, ki nastajajo kasneje v otrokovem razvoju. Nadalje smo ugotovili, da je možno vplivati na risanje tistih motivov, ki jih otrok ne razvije sam od sebe, ampak jih riše šele na spodbudo odraslih. Otroci v ta simbol vnašajo vidne vtise, ki so pri posameznikih različni. Na podlagi rezultatov raziskave smo razvili nova poimenovanja različnih podvrst simbolov.