Interoperabilnost storitev internetnih vratarjev - Damjan, Matija (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Prispevek obravnava zahteve glede interoperabilnosti, ki jih za storitve vratarjev določa Akt o digitalnih trgih (DMA). Vertikalna interoperabilnost se nanaša na povezovanje različnih ravni vrednostne verige, kot je združljivost strojne in programske opreme, medtem ko se horizontalna interoperabilnost osredotoča na interoperabilnost zamenljivih izdelkov in storitev, kot so aplikacije za sporočanje. V prispevku so analizirane konkretne interoperabilnostne zahteve in njihove posledice za vratarje, vključno s potrebo po zagotavljanju prenosljivosti podatkov uporabnikov in zagotavljanju tehničnih vmesnikov za interoperabilnost. Avtor razmišlja o širših pravnih in ekonomskih posledicah določil DMA glede interoperabilnosti. Interoperabilnost lahko spodbuja konkurenco in inovacije, vendar hkrati odpira vprašanja o optimalnem ravnovesju med standardizacijo in raznolikostjo v digitalnem gospodarstvu.