Vratarji na področju tehnologij umetne inteligence - Jovanović, Nikola (Digitalne platforme: Pravni in ekonomski izzivi, 2024)
Prispevek obravnava vpliv tehnologij generativne umetne inteligence na gospodarstvo ter poudarja trende, ki jih ta tehnologija določa. Nadalje izpostavlja nezmožnost obstoječih pravil konkurenčnega prava, da odgovorijo na izzive razvoja sodobnih tehnologij. Prispevek analizira položaj prevladujočih podjetij na trgu umetne inteligence. Svetovna podjetja si aktivno prizadevajo za vključitev generativne umetne inteligence v svoje poslovanje in ponudbo storitev, ki jih nudijo uporabnikom. Vendar lahko zaradi zahtevnosti tehnologij le majhno število podjetij razvija tehnologije generativne umetne inteligence. To lahko privede do tržne prevlade zelo majhnega števila izjemno močnih podjetij. Prispevek poudarja nujnost regulacije in zakonodajnega odziva na hitro razvijajoče se tehnologije. Posebej izpostavlja Akt o digitalnih trgih EU kot že obstoječe ključno regulativno orodje. Poudarja tudi potrebo po razmisleku o vključitvi storitev, povezanih z generativno umetno inteligenco, med jedrne platformne storitve.