Večplastnost otroškega zornega kota v mladinski poeziji Petra Svetine - Saksida, Igor Saksida (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Prispevek se osredotoča na razvoj in raznovrstnost Svetinove otroške oz. mladinske poezije od prve zbirke (Mimosvet, 2001), za katero je značilen odklon od modernističnega pesniškega eksperimenta k upesnjevanju avtentičnega otroškega sveta. V naslednji zbirki (Pesmi iz pralnega stroja, 2006) se pesnik vrne k jezikovni igri, a jo z elementi jezikovne provokacije in lirizma tudi že presega. Med najpomembnejšimi Svetinovimi pesniškimi deli sta dve zbirki, ki se povezujeta z realnostjo sodobnega otroka. V prvi (Domače naloge, 2014) je še mogoče zaznati prvine nonsensa, v drugi (Molitvice s stopnic, 2016) se pesnik že v celoti vrača k realističnim izhodiščem svojih prvih otroških pesmi, se pa v tej zbirki prvič pojavi nadvse nenavadna tema, tj. odnos sodobnega otroka do vere/Boga. Prispevek Svetinovo poezijo vzporeja z nekaterimi najpomembnejšimi predstavniki povojne pesniške ustvarjalnosti, medbesedilne primerjave se sklenejo s povzetkom večplastnosti Svetinovega pripovedništva, za katerega je značilna izjemna sporočilna in žanrska raznovrstnost.