Leksikalna inventivnost in kreativnost v mladinski književnosti Tine Arnuš Pupis (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
V pričujočem prispevku raziskujemo leksikalno inventivnost in kreativnost v mladinskih književnih delih pisateljice Tine Arnuš Pupis. V podrobnejši pregled in analizo je vključenih pet knjig: Za devetimi drevesi (2017), Božo in Vili (2018), Na gozdni južini (2020), Nad gozdom se nekaj svetlika (2022) in Čivkarije s kmetije (2023). Obravnavana književna dela razkrivajo različne tipe izvirnosti in igrivosti na leksikalni ravni, npr. besedotvorne inovacije, igre z zvenom in pomenom – paronimi, frazeološke prenovitve, in tako mlademu bralcu predstavijo pestrost, vitalnost in igrivost slovenskega jezika. Na ta način bogatijo otrokovo bralno izkušnjo, njegov besedni zaklad in spodbujajo njegovo lastno kreativnost.