Sestavinske in skladenjske prenovitve frazemov v izbranih stripih Mikija Mustra (Preučevanje otroške in mladinske književnosti, 2025)
Stripi kot zgodbe, prikazane z zaporedjem slik in z besedilom navadno v oblačkih, predstavljajo bogat vir jezikovno-slogovnih posebnosti: tujejezičnih prvin, priložnostnic, besednih iger, ironije, onomatopoije, slogovno zaznamovanih besed in tudi frazemov. V prispevku se osredotočamo prav na frazeme v izbranih stripih slovenskega avtorja Mikija Mustra. V številnih stripih pa gre za prenovitev katerega od znanih in uveljavljenih frazemov, ki so, kljub svoji modifikaciji, dovolj očitni in prepoznavni, da brez težav razberemo njihovo izhodiščno obliko. Zbrani primeri vsebujejo inovativne posege v frazeme, kar zaradi izvirnosti in humornosti pritegne naslovnikovo pozornost. Ob zavedanju, da imajo frazeološke prenovitve v besedilu prav poseben učinek, opazujemo enostopenjske (znotraj- in zunajfrazemske), večstopenjske (sestavljene in razstavljene) in križanjske prenovitve ter razmišljamo o njihovem namenu in učinku v besedilih; frazemi s prenovitvijo ustrezajo času in okolju stripovske zgodbe ali poudarijo govorne posebnosti književnih likov.