Odnosi z učitelji in zaznana opora vrstnikov kot dejavnik medvrstniškega nasilja (Celostni pristop k medvrstniškemu nasilju: Psihosocialni konteksti in raziskovalne strategije, 2025)
Učitelji so pomembni graditelji občutka varnosti in sprejetosti v razredu in s tem ključni pri preprečevanju in zmanjševanju medvrstniškega nasilja. Prispevek raziskuje pozitivne in negativne vidike odnosov učencev z učitelji ter vlogo vrstniške opore pri doživljanju in izvajanju medvrstniškega nasilja v enem šolskem letu. Podatki kažejo pomemben porast izvajanja (ne pa tudi doživljanja) medvrstniškega nasilja med šolskim letom ter pomembno vlogo kontekstov, to je učiteljskega in vrstniškega. Učenci, ki navajajo več pozitivnih in manj negativnih vidikov odnosov z učitelji, poročajo o manj izvajanja in doživljanja medvrstniškega nasilja. Učenci z več vrstniške opore poročajo o manj doživljanja medvrstniškega nasilja. V priporočilih za prakso poudarjamo krepitev odnosne kompetentnosti učiteljev ter socialnega in čustvenega učenja v razredih.