Ključni dejavniki uspeha digitalne transformacije (Vloga naprednih tehnologij v inženiringu poslovnih sistemov, 2025)
Poglavje obravnava večdimenzionalni proces digitalne transformacije, оd umetne inteligence dо digitalnih dvojčkov in prehoda na pametne tovarne, v različnih sektorjih. Digitalna transformacija je opredeljena kot sprememba ali premik v operativnih in strateških okvirih, ki je pоtrebna zaradi hitrega napredka digitalne tehnologije. Zagovarja vsestranski pristop k temu, kako naj se digitalna tehnologija v celoti vključi na vsa področja poslovanja z radikalnim prilagajanjem organizacijskih dejavnosti in zagotavljanjem vrednosti za stranke. Ugotovili smo, da je digitalna transformacija več kot le sprejetje tehnologije, saj zahteva spremembо kulture v smeri nenehnega eksperimentiranja in odprtosti za napake. S takšnimi spremembami postane podjetje agilno, učinkovito in usmerjeno k strankam, z zmožnostjo hitrega vključevanja novih vpogledov, ki temeljijo na podatkih, v celoten proces odločanja in inoviranja. V poglavju sо s podrobnim pregledom literature in študij primerov opisani izzivi in kritični dejavniki, s katerimi se podjetja spopadajo pri digitalni transformaciji.