Hitro rastoče podjetje Outfit7: Rast podprta z učinkovitim obvladovanjem kulture in talentov (Študije primerov EPF: Razvoj, trajnost in inovacije v poslovni praksi 2024, 2024)
Podjetje Outfit7, ki je postalo svetovno znano po svoji franšizi Talking Tom & Friends, se je soočilo z večjimi izzivi med svojo hitro rastjo. Ključni izzivi so vključevali učinkovito upravljanje talentov, ohranjanje močne organizacijske kulture in prilagajanje mednarodnim investicijam. Podjetje je uspešno uvedlo celovite strategije za privabljanje, razvoj in zadrževanje ključnih kadrov, kar mu je omogočilo ustvarjanje inovativnega in spodbudnega delovnega okolja. Outfit7 je hkrati ohranjalo kulturo, ki temelji na ustvarjalnosti, sodelovanju in odprti komunikaciji, kar je bilo ključno za uspešno prilagajanje globalnim trgom in ohranjanje konkurenčne prednosti. S pomočjo tehnologije in avtomatizacije je podjetje povečalo svojo učinkovitost in osredotočenost na strateške cilje, kar mu je omogočilo širitev na nove trge in izboljšanje operativne uspešnosti. Primer Outfit7 poudarja ključno vlogo upravljanja talentov in ohranjanja organizacijske kulture za trajnostno rast podjetja v globalnem poslovnem okolju.