Prevalence of Hate Crimes and Hate Incidents in Municipalities in North Macedonia: Olga Kosevaliska, Zhaneta Poposka, Elena Maksimova (The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, 2024)
Namen poglavja je raziskati morebitno povezavo med posebnimi vrstami zločinov iz sovraštva in njihovim pojavljanjem v različnih občinah v Republiki Severni Makedoniji. Uporabljene so bile tehnike geovizualizacije za preslikavo zločinov iz sovraštva in analiza njihovih značilnosti na podlagi različnih dejavnikov. Rezultati so pokazali, da zločini iz sovraštva predstavljajo kritični problem v Severni Makedoniji, ki vpliva na različne regije v državi. Regija Skopje beleži največje število zločinov iz sovraštva na podlagi etnične pripadnosti in političnih prepričanj, kar kaže na nujnost preventivne vloge organov kazenskega pregona. V mestih blizu meje se dogajajo predvsem zločini iz sovraštva na podlagi migrantskega statusa, kar zahteva povečano prisotnost policijskih patrulj na žariščih, z namenom preprečiti morebitne napade. Visoka stopnja kaznivih dejanj iz sovraštva na podlagi etnične pripadnosti v občinah s precejšnjo etnično zastopanostjo in kaznivih dejanj iz sovraštva na podlagi politične pripadnosti med volilnimi obdobji zahtevata proaktivne policijske ukrepe.