Cilji trajnostnega razvoja in trajnostni razvoj podjetja - Rožman, Maja; Štrukelj, Tjaša (Usmerjanje trajnostnega razvoja podjetja, 2025)
Ta raziskava preučuje cilje trajnostnega razvoja in kaj je pomembno za trajnostni razvoj podjetja, svetujemo pa tudi, da naj podjetja vključijo trajnostne cilje v svoje poslovne strategije. Trajnostno usmerjena podjetja ne prispevajo le k boljši prihodnosti za vse, temveč tudi krepijo svojo konkurenčnost, odpornost in dolgoročno uspešnost. Vključevanje trajnostnih praks zahteva dovolj celovit pristop, ki vključuje osredotočenost na dogajanja v podjetju, tudi izobraževanje in oblikovanje vrednot družbene odgovornosti zaposlenih, in osredotočenost na dogajanje v okolju podjetja, tudi sodelovanje z dobavitelji, prav tako pa je potrebno redno spremljanje napredka. V tem poglavju smo obravnavali vseh 17 ciljev trajnostnega razvoja v Sloveniji. Analiza ključnih kazalnikov za Slovenijo je pokazala pomembne dobre prakse na različnih področjih. Dovolj celovita integracija trajnostnih ciljev v poslovne modele podjetij je ključna za doseganje trajnostnega razvoja in dolgoročne poslovne uspešnosti. Trajnostne prakse ne prinašajo le koristi okolju in družbi, temveč tudi ustvarjajo nove poslovne priložnosti ter krepijo odnose s strankami, dobavitelji in drugimi udeleženci podjetja (deležniki). Podjetja, ki vlagajo v trajnost, si tako zagotavljajo boljšo pripravljenost na prihodnje izzive in dolgoročno odpornost na trgu.