A Likelihood-Based Approach to Developing Effective Proactive Police Methods: Robin L. Markwitz (The UN Sustainable Development Goals and Provision of Security, Responses to Crime and Security Threats, and Fair Criminal Justice Systems, 2024)
Proaktivne policijske metode so ključnega pomena za zagotavljanje varnosti in zaščite v skladu s cilji trajnostnega razvoja Združenih narodov. V tem poglavju obravnavamo aoristične podatke o kriminaliteti, kjer se dogodek zgodi v znanem časovnem intervalu, vendar ob neznanem času. Predstavljamo Bayesov pristop, ki temelji na verjetnosti za ocenjevanje časa pojava premoženjskih kaznivih dejanj glede na znani časovni interval z modeliranjem vedenja žrtve in storilca kot stohastičnih procesov. Model lahko zajame nehomogeno vedenje žrtve in storilca ter osnovne dejavnike, ki vodijo do vzorcev kaznivega dejanja v času dogajanja. Naš model smo testirali z aoristično analizo niza statističnih podatkov kaznivih dejanj odprtega dostopa iz ZDA in primerjali naš pristop s predhodnimi pristopi. Model določa najverjetnejše čase pojava z metodami ocenjevanja parametrov, iskanjem potencialnih žarišč in omogoča policiji, da prilagodi proaktivne policijske strategije. To je povezano s ciljem 16, ki vključuje krepitev institucij in prizadevanje za varne družbe.