60 let pozneje – pomen analize govorjenega diskurza: Mojca Smolej (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
V prispevku je podan kratek pregled začetkov raziskav spontano govorjenega jezika na Slovenskem. Pred slabimi 60 leti je enega prvih prispevkov objavila Breda Pogorelec. Izhajajoč iz začetkov preučevanja govorjenega diskurza, so v prispevku podani tudi nekateri premisleki, zakaj je nujno, da se s preučevanjem nadaljuje in nadgrajuje predhodne raziskave. Podani so s stališča opisne slovnice tako govorjenega kot pisnega (knjižnega) jezika. Razumevanje zakonitosti govorjenega jezika lahko namreč pomaga pri razumevanju in reševanju nekaterih nejasnih ali pomanjkljivo opredeljenih slovničnih opisov (predpisov) knjižnega jezika. Nezadostno opredeljene ali opisane slovnične zakonitosti knjižnega jezika lahko posledično povzročajo tako stisko na ravni poučevanja slovenščine kot prvega in drugega/tujega jezika, prav tako pa tudi na ravni rabe jezika pri splošnih govorcih (torej nejezikoslovcih).