Standardi transkribiranja in označevanja narečnega korpusa GOKO: Klara Šumenjak (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
V članku so predstavljena nekatera načela gradnje GOKO (Govorni korpus Koprive na Krasu), prvega slovenskega narečnega korpusa, ki je dostopen na http://jt.upr.si/GOKO/. Na kratko so opisani obseg korpusa, demografsko vzorčenje, posnetki in njihova enota ter označevanje korpusa. Osrednji del je posvečen standardom transkribiranja korpusa in izzivom, s katerimi se je bilo treba soočiti. Opisani so vsi trije nivoji, v katerih je bil korpus zapisan: a) v fonetičnem zapisu, ki upošteva vse glasoslovne značilnosti govora Koprive na Krasu, b) v poenostavljenem narečnem zapisu, kjer so prikazane samo temeljne glasoslovne značilnosti krajevnega govora in c) v poknjiženi različici, kjer je vsaka posamezna beseda zamenjana s svojo knjižno ustreznico, na ravni besedne zveze in stavka pa se ohranjajo posebnosti govorjenega jezika. V zaključku so predstavljeni predlogi za izboljšave korpusa in možnosti za njegovo uporabo. Njegova vrednost ni zgolj v dialektoloških raziskavah, temveč tudi v izobraževanju in ohranjanju kulturne in jezikovne dediščine.