Edukativno – prezentacijski centar natura SMŽ i keramički atelje Petrinja - Škorvaga, Ivica; Baltić, Laura; Bubnjić, Jelena; Bečeheli, Nikolina (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Edukativno – prezentacijski centar Natura SMŽ i Keramički atelje Petrinja predstavljaju dva značajna projekta smještena u Sisačko – moslavačkoj županiji, koja svojim inovativnim pristupom promiču očuvanje prirode i životinjskog svijeta te kulturne baštine. Ovi projekti ne samo da obogaćuju turističku ponudu regije, već i pridonose jačanju svijesti o važnosti zaštite okoliša, očuvanja tradicije i održivog razvoja. Natura SMŽ je suvremeni edukativno – prezentacijski centar koji spaja tehnologiju i prirodu kako bi posjetiteljima omogućio dublje razumijevanje lokalnog biljnog i životinjskog svijeta. Korištenjem alata virtualne stvarnosti (VR) centar stvara inovativno iskustvo za posjetitelje. Programi su posebno usmjereni na djecu i mlade, s ciljem poticanja ekološke svijesti i edukacije o očuvanju prirode. S druge strane, Keramički atelje Petrinje posvećen je očuvanju tradicije lončarstva, koja ima duboke korijene u ovom području. Atelje pruža priliku za kreativno izražavanje kroz izradu keramičkih proizvoda, a organizirane radionice prilagođene su svim dobnim skupinama. Također, posjetitelji mogu naučiti više o povijesti i tehnikama lončarstva, čime se aktivno promiče kulturna baština i njeguje tradicija. Kroz svoje aktivnosti, oba projekta ne samo da čuvaju prirodnu i kulturnu baštinu, već i doprinose održivom razvoju lokalne zajednice. Tako, ovi projekti jačaju povezanost s prirodom i tradicijom te inspiriraju posjetitelje na aktivno sudjelovanje u očuvanju lokalnih vrijednosti.