Nature’s Gallery – suradničko i prilagodljivo upravljanje u funkciji unapređenja i očuvanja prirodnog bogatstvauna - Antunović, Sara; Šikanja, Lorena; Troha, Gabriela (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Ovaj rad rezultat je analize turističke ponude Keramičkog ateljea Petrinja i Edukativno-prezentacijskog centra Natura SMŽ koja je započela njihovim obilaskom u okviru studentske terenske nastave, a nastavila daljnjom identifikacijom problema istraživanjem dostupnih informacija. Sezonalnost posjeta, financijska održivost i potreba za modernizacijom pojedinih programa prepoznati su kao glavni problemi i izazovi ovih lokaliteta. Iz navedenog je proizašlo i problemsko pitanje: Kako poboljšati turističku ponudu grada Petrinje uvažavajući kulturnu i prirodnu baštinu? Stoga je ovaj rad usmjeren na prikaz prijedloga unaprjeđenja i razvojnih pravaca temeljenih na načelima održivosti, aktivne zajednice i vrednovanje prirodne i kulturne baštine. Uzimajući u obzir navedeno ova dva centra mogla bi postati prepoznatljivija i konkurentnija na turističkom tržištu djelujući kao centar Nature`s Gallery koji se sastoji od Natura centra, zoološkog vrta, suvenirnice, keramičkog ateljea i smještajnog kapaciteta.