Razvoj ruralnog turizma na primjeru Općina Majur i grada Hrvatska Kostajnica - Rogina, Lorena; Tomašić, Lara; Hegeduš, Ivan (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Ovaj rad analizira potencijale i izazove razvoja ruralnog turizma u općini Majur i gradu Hrvatskoj Kostajnici, smještenima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Ruralni turizam, kao ključni čimbenik gospodarskog i društvenog razvoja, ima značajan potencijal za revitalizaciju ovih lokalnih zajednica, očuvanje kulturne i prirodne baštine te jačanje lokalne ekonomije. Fokus je stavljen na dva primjera dobre prakse – Woonko centar vune i OPG Lenac – koji ilustriraju kako inovativni pristupi mogu unaprijediti održivost i konkurentnost turističke ponude. Analiza ističe glavne prepreke razvoju, poput nedostatne infrastrukture, ograničene promocije, složene administracije i slabog korištenja EU fondova. Također, identificirani su ključni faktori uspjeha, uključujući multidisciplinarni pristup, stalnu suradnju sa stakeholderima, otvorenost strategije prema javnosti i prilagodljivost strategija promjenjivim uvjetima. Predložene mjere uključuju unaprjeđenje digitalne prisutnosti, jačanje lokalne suradnje, razvoj tematskih radionica te financiranje infrastrukturnih projekata putem Programa ruralnog razvoja i drugih EU fondova. Rad se oslanja na teorijski okvir i literaturu domaćih i stranih autora koji naglašavaju važnost održivog pristupa i integracije lokalnih zajednica u turistički razvoj. Zaključno, uz provedbu predloženih strategija i mjera, ruralni turizam u Majuru i Hrvatskoj Kostajnici može postati prepoznatljiv primjer održivog razvoja koji kombinira očuvanje baštine i gospodarski napredak.