Prijedlog gamification ture za Hrvatsku Kostajnicu – homage legendi o djedu - Abalić, Ena; Bibković, Manuela; Grujić, Tena; Guta, Alina; Manc, Dora; Jeličić, Luka; Piljan, Ema; Vidas, Matteo; Roki, Lovre; Bešker, Rebeka; Juričić, Vedran; Veočić, Ines; et al. (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
U ovom radu predložen je koncept gamificirane turističke ture za grad Hrvatsku Kostajnicu, s ciljem unaprjeđenja lokalne turističke ponude kroz spoj kulture, povijesti i interaktivnih elemenata. Tura je zamišljena kao interaktivna igra temeljena na lokalnoj legendi o Djedu, koja posjetitelje vodi kroz niz zadataka i izazova, povezujući ih s ključnim atrakcijama grada. Korištenjem mobilne aplikacije, sudionici istražuju znamenitosti poput Starog grada Zrinskih, prirodnih ljepota rijeke Une te manje poznatih lokacija poput OPG-a Lenac, čime se potiče održivi turizam i podržava lokalna poljoprivreda. Gamifikacija uključuje elemente igre poput bodova, nagrada i rang-lista, čime se povećava angažman i stvara dodatna motivacija za istraživanje. Tura je prilagodljiva različitim dobnim skupinama, uključujući djecu od 10 godina nadalje, što omogućuje široku dostupnost i uključivost. Ovakav inovativni pristup doprinosi jačanju turističkog imidža Hrvatske Kostajnice, produžava boravak posjetitelja te potiče emocionalnu povezanost s destinacijom. Model gamificirane ture predstavlja inovativno rješenje koje može poslužiti i drugim manjim destinacijama u nastojanju da unaprijede svoju ponudu, privuku veći broj turista te očuvaju kulturnu i prirodnu baštinu na održiv način.