Med, tradicija i održivost: prilike za razvoj OPG-A Tamara Bakale - Mahnić, Nikola; Goričar, Anja; Petrič, Carina; Vinčić, Lorena (Strategije za održivi i ruralni razvoj gradova Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice i općina Majur i Topusko, 2025)
Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) Tamara Bakale smješteno je u općini Topusko, gdje se bavi pčelarstvom, posebice proizvodnjom pčelinjeg otrova. OPG je aktivan već 26 godina i nudi raznovrsne proizvode poput meda, propolisa i pčelinjeg otrova, koji se koristi u farmaceutskoj industriji zbog svojih ljekovitih svojstava. Pčelarstvo u ovom području ima dugu tradiciju, a Topusko se ističe kao važna regija za pčelarstvo u Hrvatskoj. Cilj istraživanja bio je analizirati trenutne poslovne prakse OPG-a i razviti strategiju za daljnji rast, uključujući uvođenje internetske trgovine i razvoj turističnog doživljaja. Istraživanje je obuhvatilo SWOT analizu koja je identificirala snage, slabosti, prilike i prijetnje s kojima se OPG suočava. Glavne prilike uključuju prikupljanje pčelinjeg otrova i apiterapiju, dok su prijetnje klimatske promjene i konkurencija na tržištu. Predložena strategija uključuje stvaranje internetske trgovine koja bi omogućila širu dostupnost proizvoda te promociju priče o OPG-u kako bi se povećala vidljivost i prodaja na domaćem i međunarodnom tržištu te osnivanje turističkog doživljaja na temelju osnivanja apiterapije i muzeja.