Večkodnost v žanrski analizi literarnega branja: Branislava Vičar, Katja Plemenitaš (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Prispevek preučuje součinkovanje različnih semiotskih kodov pri literarnem branju. Temeljna žanrska značilnost literarnega branja je izvedba oz. interpretacija literarnega dela. Opredelimo ga lahko kot vrsto žive uprizoritvene umetnosti, ki predpostavlja neposreden odnos med interpretkami_i, ki so lahko obenem tudi avtorice_ji besedila, in občinstvom. Za študijo primera je bil izbran izsek iz literarnega branja lezbične literature, poimenovanega Veliko lezbično branje. Študija primera pokaže na interakcijo različnih semiotskih kodov in razkrije, kako se določena dejanja uresničujejo v vzajemni kontekstualizaciji glasnega branja z neverbalnimi kodi, kot so glasba, rokovanje s predmetom, drža telesa, pogled, obrazni izrazi, kretnje idr. Analiza strukturnih enot pokaže, da literarno branje tvorijo tri zaporedna družbena dejanja, ki ustrezajo elementom žanrske strukture literarnega branja. To so: uvod oz. napoved branja, branje samo (ključna strukturna enota), koda, tj. ovrednotenje. Večkodna interakcijska analiza potrjuje, da je treba koncept načina kot registrske spremenljivke razširiti v smislu, da zaobjame tudi neverbalne kode.