Konteksti snemanja govorjenega diskurza v sociolingvistiki: Maja Bitenc (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Prispevek se osredotoča na kontekste snemanja govorjenega diskurza, predvsem s sociolingvističnega vidika. Prinaša pregled metodoloških pristopov v različnih tujih in slovenskih raziskavah, ki preučujejo govorno variantnost tako pri posameznem govorcu kot v govorni skupnosti. Predstavljeni so pionirski sociolingvistični intervjuji Williama Labova v ZDA z izvabljanjem različnih govornih stilov ter načini pridobivanja posnetkov in analiziranja govorjenega jezika v sodobnejših raziskovalnih projektih v jezikovnih skupnostih, v katerih so sociolingvistični profili bolj sorodni slovenskemu, npr. v Avstriji, Nemčiji, Belgiji in na Madžarskem. Ti vključujejo npr. branje besedila oz. seznama besed, prevod iz narečja v standard oz. iz standarda v narečje, neformalni pogovor s prijateljem iz istega kraja oz. z drugega narečnega področja, formalni sociolingvistični intervju z raziskovalcem, posnetke prijateljskih pogovorov, posnetke, pridobljene za druge namene, ter opazovanje z udeležbo. Ovrednotene so tudi dosedanje študije variantnosti govorjene slovenščine, ki so govor zajele v različnih bolj ali manj avtentičnih vsakodnevnih situacijah.