Jezik influencera u kontekstu novih novih medija: Borko Baraban, Snježana Barić-Šelmić (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Jezik influencera u kontekstu novih novih medija. Velik tehnološki napredek digitalne in omrežne družbe je omogočil nastanek novih novih medijev, ki ustvarjajo novo občinstvo – prosumerje. Novi novi mediji uporabnikom omogočajo, da hkrati ustvarjajo in porabljajo vsebine. Prav ta dinamika je značilna za vzpon vplivnežev. Vplivneži ali ustvarjalci javnega mnenja niso novost, vendar za razliko od vplivnežev v preteklosti – kraljeve družine, plemstva, politične elite, športnikov in drugih – današnje vplivne osebe svojo priljubljenost in vpliv pridobivajo predvsem zaradi razvoja tehnologije, stališča občinstva pa oblikujejo z ustvarjanjem objav, vblogov, tvitov in drugih spletnih besedil na družbenih omrežjih. V tem prispevku je jezik vplivnežev analiziran z dveh vidikov: leksikalnega in skladenjskega. Metodološki okvir je osredotočen na kvalitativno metodo analize vsebine, ki jo je mogoče kvantificirati. To je raziskovalna tehnika, ki se uporablja za razvrščanje in opisovanje vsebine komunikacije glede na vnaprej določene kategorije, tj. komunikacija se analizira na sistematičen in kvantitativen način. Po študiji, ki sta jo izvedli Styria in agencija Nielsen, je bil raziskovalni vzorec opredeljen z uporabo metodologije NielsenMedia in orodja InfluenceScope (2021). Velik tehnološki napredak digitalnog i umreženoga društva omogućilo je stvaranje novih novih medija koji su iznjedrili novu publiku – prosumere. Novi novi mediji omogućuju njihovu korisniku istovremeno stvaranje i konzumiranje sadržaja. Upravo taj trenutak obilježit će uspon influencera – utjecajnih osoba. Utjecajne osobe, odnosno kreatori javnoga mišljenja, nisu novost, no za razliku od utjecajnih osoba u prošlosti, kraljevskih obitelji, plemstva, političke elite, sportaša i drugih, današnje utjecajne osobe svoju popularnost i utjecaj stječu prvenstveno zahvaljujući razvoju tehnologije, a stavove publike oblikuju stvaranjem objava, vblogova, tweetova i drugih kanala mrežnih društvenih medija. U ovom se radu jezik influencera analizira u dvije kategorije: leksičku i sintaktičku. Metodološki okvir rada usmjeren je kvalitativnoj metodi analize sadržaja koja se može kvantificirati. To je istraživačka tehnika kojom se klasificira i opisuje komunikacijski sadržaj prema unaprijed određenim kategorijama, odnosno komunikacija će se analizirati na sustavan i kvantitativan način. Nastavno istraživanju koje je provela Styria i agencija Nielsen, prema metodologiji NielsenMedia i alatu InfluenceScope (2021), određen je uzorak istraživanja.