Komentarji novic regionalobala.si med govorjenim in pisnim diskurzom: Maša Rolih (Stanje in perspektive uporabe govornih virov v raziskavah govora, 2024)
Komentarji spletnih novic so z razmahom spletnih komunikacijskih okolij, med katere spadajo družabna omrežja, postali način izmenjave mnenj med različnimi uporabniki. Spletni časopisi delijo svoje novice na svojih Facebook profilih in s tem omogočajo komentiranje. Komentarji so večinoma zapisani, jezik teh besedil pa odstopa od jezikovne norme, saj komunikacija pogosto poteka v neknjižnem jeziku. Vloga spletnih komunikacijskih okolij je povezovalna oz. praktičnosporazumevalna, komunikacija med uporabniki pa vsebuje elemente spontanega govora. Komentarji novic, ki jih uporabniki družabnih omrežij, kot je Facebook, zapišejo pod novico, poleg zapisa po izgovoru, leksike različnih socialnih zvrsti, rabe emotikonov in gif-ov, vsebujejo tudi sredstva besedilne semantike (deikte, diskurzne označevalce), ki so pogostejša v govorjenem diskurzu, in posebno skladnjo, značilnejšo za govorjeni diskurz. V zapisanih komentarjih spletnih novic lahko tako opazujemo značilnosti govorjenega jezika, v prispevku pa bodo prikazani predvsem primeri besedilne semantike in skladnje govorjenega jezika.