Vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj kot vzgoja za kritično sprejemanje trajnostnih odločitev - Grušovnik, Tomaž; Bregant, Janez (Komuniciranje okoljske krize, 2025)
Sodobna vzgoja in izobraževanje za trajnostni razvoj (VITR) se odmika od indoktrinacije in se osredotoča na vzgojo kritično mislečih posameznikov, ki postajajo avtonomni moralni vršilci na področju iskanja trajnostih rešitev. Vzgoja za okoljsko etiko vključuje poznavanje osnov moralne motivacije in refleksije, prepoznavanje okoljskih moralnih dimenzij ter sposobnost argumentiranja okoljskih odločitev ter vzgojo spoznavnega značaja. Tak pristop posameznike opolnomoči za oblikovanje trajnostnih rešitev, razumevanje različnih družbenih pogledov na okoljsko krizo ter kritično analizo ideologij, na katerih temeljijo naša prepričanja. Raziskave zadnjih dvajsetih let namreč kažejo, da problem okoljskega neukrepanja ni toliko povezan s pomanjkanjem informacij, temveč s hoteno nevednostjo in izogibanjem informacijam o stanju okolja. V VITR-ju je pomembno tudi prepoznavanje tipologij dvomljivcev in zanikovalcev okoljske krize ter razvoj argumentacijskih strategij za komunikacijo z njimi, hkrati pa tudi refleksija lastnih pozicij in argumentov.