Evropska zelena politika: Med uspehom nemške zelene politike in krizo slovenske - Penšek-Rader, Dorian; Čelofiga, Jernej (Komuniciranje okoljske krize, 2025)
Prispevek analizira razvoj in vlogo treh zelenih strank – nemške stranke Bündnis 90/Die Grünen, slovenske stranke Zeleni Slovenije ter novejše stranke Vesna. Osredotoča se na njihove programske usmeritve, okoljsko politiko, gospodarske in socialne pristope ter položaj v nacionalnem in evropskem političnem prostoru. Predstavljen bo zgodovinski kontekst nastanka zelenih strank v Nemčiji in Sloveniji ter njihove odzive na podnebne izzive. Posebna pozornost je namenjena primerjalni analizi njihovih strategij, koalicijskih možnosti in politične identitete. Prispevek ponuja vpogled v razlike in podobnosti med omenjenimi strankami ter njihovo vlogo pri oblikovanju trajnostnih politik v sodobnem političnem okolju.