Fostering Climate Action and Resilience: Engaging the Local Community in a Living Lab - Kralj, Erik; Meulenberg, Cecil; Kumer, Peter (Komuniciranje okoljske krize, 2025)
To poglavje preučuje vlogo okoljske komunikacije v okviru pristopa živega laboratorija, s poudarkom na slovenskem obalnem mestu Piran kot pilotnem območju v okviru projekta SCORE (Obzorje 2020). Študija poudarja pomen vključevanja skupnosti in participativnega upravljanja za krepitev podnebne odpornosti v obalnih urbanih območjih, ki so izpostavljena dvigu morske gladine, neurjem in vročinskim valom. S pomočjo metodologije živega laboratorija deležniki sooblikujejo prilagoditvene rešitve, medtem ko komunikacijske strategije premoščajo vrzel med znanstvenim znanjem in javnim razumevanjem. Ključne dejavnosti vključujejo prenos znanja, krepitev zmogljivosti in prizadevanja za dosego soglasja, ki so zasnovana za obravnavo podnebnih tveganj, značilnih za Piran. To poglavje poudarja pomen komunikacije pri spodbujanju sodelovanja deležnikov in vzdrževanju pobud za podnebno odpornost tudi po zaključku projektnih aktivnosti, kar poudarja ključno potrebo po lokalno utemeljenih in vključujočih prilagoditvenih ukrepih v luči vse večjih podnebnih izzivov.