Univerza v Mariboru: pol stoletja znanja in raziskovanja - Meško, Gorazd (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Univerza v Mariboru 18. septembra 2025 praznuje petdeseto obletnico svojega obstoja. Od leta 1975 do danes je opravila izjemno razvojno pot in se kot druga največja javna univerza v Sloveniji umestila na svetovni zemljevid univerz z vidno uvrstitvijo na lestvici visokega izobraževanja Times Higher Education (THE). Razvoj na področjih izobraževanja, raziskovanja in umetnosti kaže velike dosežke ter še mnoge izzive za prihodnost. Mlada in obenem zrela univerza je pred enakimi izzivi, kot so vse druge sodobne univerze. Ti obsegajo zagotavljanje kakovostnih izobraževalnih programov, ki odražajo potrebe zaposlovanja, izvajanje raziskovalne dejavnosti, ki prispeva k svetovni znanosti, in prilagajanje potrebam trajnostnega razvoja. V poglavju je predstavljeno obdobje nastajanja univerze in njena ustanovitev, razvoj izobraževanja, raziskovanja in umetnosti, zagotavljanje kakovosti in trajnostnega razvoja, mednarodno sodelovanje in internacionalizacija, družbeno udejstvovanje in pojavljanje v javnih medijih ter vodenje in upravljanje univerze.