Prostorski razvoj Univerze v Mariboru - Lobnik, Uroš; Gabrijelčič, Peter (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Prispevek analizira petdesetletni prostorski razvoj Univerze v Mariboru v kontekstu družbenih, političnih in urbanističnih dejavnikov. V prvih petindvajsetih letih delovanja je univerza kljub prostorskim in infrastrukturnim omejitvam uspešno integrirala svojo dejavnost v mestno tkivo Maribora ter oblikovala razvejano mrežo lokacij na levem bregu reke Drave. V zadnjih desetletjih je širitev univerzitetne infrastrukture potekala dinamično, z oblikovanjem več kot dvajsetih enot v osmih občinah, pri čemer je bila ves čas vpeta v interakcijo med institucionalnimi zahtevami, urbanističnimi usmeritvami in širšimi družbeno-ekonomskimi trendi. Odprto in dolgoročno načrtovanje ter prostorska prilagodljivost ostajajo temeljni principi univerzitetnega prostorskega razvoja, ki danes pomembno prispeva k trajnostni preobrazbi regij ter utrjevanju urbane identitete mest in naselij.