Vloga in položaj študentov na Univerzi v Mariboru - Hrast, Nomi; Majcen, Žiga; Slaček, Pina; Lah, Luka; Tepić, Maša; Hauc, Ema (50 let Univerze v Mariboru: Pol stoletja znanja in raziskovanja, 2025)
Študenti so ključni del Univerze v Mariboru, saj ta brez njih načeloma ne bi obstajala. Skozi desetletja se je število študentov povečevalo in danes jih po podatkih Oddelka za izobraževanje in študij Univerze v Mariboru na Univerzi v Mariboru študira že več kot 15.000. Vseskozi je bilo prisotno njihovo vključevanje v aktivnosti zastopanja študentskih interesov in razvoja obštudijskih dejavnosti na lokalni in nacionalni ravni. Slednje ima pomembno vlogo, saj prispeva k razvoju kompetenc, socialne mreže in kakovosti študentskega življenja. Študentsko predstavništvo predvsem preko študentskih svetov zagotavlja zastopanje pravic in interesov študentov ter omogoča njihovo soodločanje. Univerza v Mariboru študentom omogoča soudeležbo v upravljanju, saj so predstavniki prisotni v vseh organih odločanja, vključno s prorektorjem in prodekani za študentska vprašanja. Študenti so aktivno sooblikovali univerzo in prispevali k njenemu trenutnemu položaju v Sloveniji in tujini, njeni internacionalizaciji ter širšemu družbenemu razvoju.