Juri Muri po Sloveniji: pesnitev kot vodnik po kulturni dediščini - Bale, Norma; Haramija, Dragica (Slavistična prepletanja 6, 2025)
Slikanica Juri Muri po Sloveniji (2011) pesnika Toneta Pavčka in ilustratorja Damijana Stepančiča je tretja pesnitev tetralogije o Juriju in Bongu. Pripovedna pesnitev oz. humorna zgodba v verzih v osmih delih se dogaja na več hkratnih pripovednih linijah. Snov zajema naravne in kulturno-zgodovinske znamenitosti Slovenije, tematizira pa prijateljstvo in medsebojno spoštovanje, domoznansko potovanje, spoznavanje tujih dežel in ljubezen. Dogodki so nanizani v časovnem zaporedju, vmes se zgodijo asociativni preskoki, ki se vežejo na etnografske like (kurent, zeleni Jurij), osebe iz kulturne zgodovine (Prešeren) ali poklicne skupine (büraši), prostore (slovenske pokrajine, mesta, planine, reke, znamenite stavbe, spomeniki itd.; Afrika), živali (živalski vrt v Ljubljani, afriške živali), dogodke (običaji, npr. kurentovanje). V slikanici je prisotnih več simbolov, ki so omenjeni v besedilu in prikazani na ilustracijah.