Povezanost izvajanja projektnega učnega dela z nekaterimi didaktičnimi značilnostmi učnega procesa, značilnostmi učitelja in šole - Valenčič Zuljan, Milena; Plešec Gasparič, Romina; Žveglič Mihelič, Mojca (Sodobni didaktični diskurzi v kontekstu pedagoške tradicije: Monografija v počastitev 80-letnice prof. dr. Martina Kramarja, 2025)
Projektno učno delo, ki ga uvrščamo med didaktične strategije odprtega pouka, pomembno prispeva k doseganju izobraževalnih in vzgojnih ciljev. Pri tem je ključnega pomena upoštevanje značilnosti takega načina dela in specifične artikulacije učnega procesa. V empirični kvantitativni raziskavi, ki je bila izpeljana na priložnostnem vzorcu 169 slovenskih učiteljev razrednega pouka, nas je zanimalo, kako pogosto organizirajo projektno učno delo in kako je to povezano z nekaterimi drugimi didaktičnimi značilnostmi učnega procesa, značilnostmi učitelja in šole. Rezultati so pokazali, da večina učiteljev ne glede na fazo profesionalnega razvoja vsaj občasno organizira projektno učno delo. Korelacijska analiza je pokazala, da učitelji, ki pogosteje organizirajo projektno učno delo, tudi pogosteje vpeljujejo problemski in raziskovalni pouk, pogosteje individualizirajo pouk, spodbujajo ustvarjalno mišljenje in organizirajo skupinsko učno obliko. Pokazalo se je tudi, da so pogosteje vključeni v raziskovalne projekte, višje ocenjujejo svojo uspešnost pri navduševanju sodelavcev za inoviranje pedagoške prakse, ter pogosteje poučujejo na šolah, ki v večji meri poudarjajo nekatere vidike učeče se organizacije.