Pravni vidiki družinske ustave v postopku prenosa družinskega podjetja - Taneski, Ana; Koritnik, Boštjan (Izzivi prenosa vodenja na naslednjo generacijo v družinskem podjetju, 2025)
V poglavju obravnavamo pravni vidik načrtovanja nasledstva družinskih podjetij s posebnim poudarkom na institutu družinske ustave. Najprej analiziramo pravne posebnosti družinskih podjetij, nato opredelimo pomen in vlogo družinske ustave. Namen poglavja je preveriti, kako lahko družinska ustava prispeva k uspešnemu prenosu podjetja in h krepitvi družinskih odnosov, ki so ključni za dolgoročno poslovno sodelovanje. V raziskavi smo opravili intervju z Domnom Deuom, predvidenim naslednikom podjetja Dines d. o. o., kjer trenutno obstaja le neformalen dogovor o prenosu lastništva. Družinski člani sodelujejo kot lastniki in vodje, instituta družinske ustave pa ne poznajo in ga zato tudi nimajo uvedenega. Čeprav to doslej ni oviralo poslovanja, bi zapis dogovorov v družinsko ustavo lahko dodatno stabiliziral odnose, uskladil procese med družino, lastništvom in poslovanjem ter preprečeval notranje konflikte. Tak pristop pozitivno vpliva na dolgoročno stabilnost podjetja, njegovo delovanje na trgu in doseganje poslovnih rezultatov.