Vloga tehnologije pri prenosu lastništva - Podlipnik Giacomelli, Lana; Deu, Domen (Izzivi prenosa vodenja na naslednjo generacijo v družinskem podjetju, 2025)
Prenos lastništva v družinskih podjetjih je zapleten proces, ki vpliva na dolgoročno uspešnost podjetja. Študija obravnava, kako podjetje Dines, d. o. o., izvaja medgeneracijski prenos in vključuje tehnologijo v ta proces. Podatki so bili zbrani z intervjujem s prihodnjim vodjo podjetja in analizirani kvalitativno ter primerjani z literaturo. Ugotovitve kažejo, da postopno prenašanje odgovornosti in gradnja zaupanja med generacijami omogočata uspešen prevzem vodenja. Tak pristop nasledniku daje čas za razvoj potrebnih znanj in veščin. Tehnologija je ključna za ohranjanje konkurenčnosti podjetja in podpira sam proces prenosa prek digitalizacije ter uporabe umetne inteligence. Ta se uporablja za trženje, komunikacijo, načrtovanje prenosa in analizo potencialnih naslednikov. Vendar pa se pojavljajo izzivi zaradi konservativnega odnosa starejših generacij do novih tehnologij, ki se razlikuje od inovativnega pristopa mlajših. Spodbujanje odprtega okolja za nove ideje lahko omili ta razkorak in izboljša sodelovanje med generacijami.