Objective Measures of Executive Functions as Predictors of Academic Achievement in Early Adolescence (Interdisciplinary Research in Teaching and Learning: New Perspectives and Approaches, 2024)
V raziskavi smo preučili napovedne zveze izvršilnih funkcij (IF) z učno uspešnostjo mladostnikov v obdobju enega leta. Ob začetku raziskave (Č1) je sodelovalo 137 mladostnikov (53,3 % deklet, povprečna starost 12,4 leta), eno leto kasneje (Č2) pa 135 mladostnikov (51,8 % deklet). Za oceno inhibicije, delovnega spomina in spoznavne prožnosti smo uporabili Stroopov barvno-besedni test, nalogo neposrednega pomnjenja števil nazaj in test sledenja. Podatke o učni uspešnosti mladostnikov so podali razredniki/razredničarke. Rezultati so pokazali, da obseg delovnega spomina in nižji razmernostni dosežek pri testu sledenja napovedujeta splošno učno uspešnost in ocene iz matematike. Večji obseg delovnega spomina se je povezoval z višjimi ocenami pri slovenščini (Č1), spoznavna prožnost pa je prav tako napovedovala višje ocene pri slovenščini v Č2. Med Stroopovo interferenco in učno uspešnostjo nismo prepoznali značilnih napovednih zvez. Ugotovitve smo interpretirali v kontekstu predhodnih študij in podali priporočila za spodbujanje IF v šolskem kontekstu.